Lábelváltozások

Lábelváltozások

Gyakori lábelváltozások okai és kezelése

Planovalgus (lúdtalp)

A pes planus, planovalgus vagy lúdtalp 3 fajtáját különítjük el. A pes planus esetén a láb hosszanti boltozata süllyed meg. A pes planovalgus esetén a sarok valgus helyzete is társul. Pes transversoplanus esetén a harántboltozat süllyedése dominál.
Kialakulásában a láb formáját, boltozatjait fenntartó erőegyensúly megbomlása játszik fontos szerepet, mely létrejöhet egyrészt a testsúly növekedése miatt, vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának gyengülése miatt is. A hosszanti boltozat süllyedése mellett statikai okokból a sarok valgus helyzete is kialakul, ekkor pes planovalgusról beszélünk. 
Kezelés lehet lábtorna, anatómiai talpbetét kemény kérgű cipőbe építve vagy ortopéd cipő. Fontos, hogy mindhárom együttes alkalmazása a legeredményesebb. Fontos hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, mely gyermekkorban lábtornával és kemény magasszárú cipő használatával jó eredmény elérhető. 

Hallux valgus (bütyök)

A hallux valgus az I. metatarsus és a hallux egymáshoz viszonyított helyzetének mechanikus és egyéb okokra visszavezethető megváltozása, melynek során a metatarso-phalangealis ízület medial felé csúszik el, „valgizálódik”, létrehozva a „bütyök” néven ismert deformitást. 
A hallux valgus, a bütyök az egyik leggyakoribb előláb-deformitás.
Kialakulásának oka mechanikai, melynek hátterében számos tényező állhat. Az egyik legjelentősebb az nem megfelelően kezelt lúdtalp (harántboltozat-süllyedés), bokasüllyedés alkotják. Jó példa erre a lúdtalp: ha kezdetben a beteg nem kap megfelelő konzervatív kezelést (rossz kiképzésű cipők elhagyása, harántboltozat alátámasztása, stb.), a láb teljes statikája változik meg. A kialakulásban szintén fontos szerepet játszhat korábbi sérülés, amputáció, rendszerbetegségek (sclerosis multiplex, köszvény, rheumatoid arthritis), különböző ízületi gyulladások, idegrendszeri megbetegedések. Családi halmozódást is kimutattak.  A jellegzetes panaszok közé az esztétikailag zavaró, fájdalmas, kiszélesedett lábfej tartozik. A cipő viselése fájdalmas, gyakran sántít a beteg.
Fájdalom megszüntetése, enyhítése és további elváltozás késleltetése  lehet ortopéd talpbetét megfelelő gördülő talpú ortopéd cipővel együttesen. Gördülő talpú ortopéd cipő gördüléskor tehermentesíti a lábat ezáltal enyhül, netán nem lesz feszítő fájdalom, így lassítva az öregujj (nagylábujj) ferdülést

Hallux rigidus (nagylábujj merevség)

A hallux rigidus az öregujj ízületének károsodására visszavezethető tünetegyüttes. A betegség először azzal jelentkezik fájdalom és egy jól látható kerületi tágulás a lábgömbön, és fokozatosan képes vezet az ízület megmerevedésére. A jellemző tulajdonság a nagylábujj korlátozott mozgása. hallux rigidus általában csak egy lábon jelenik meg, és kortól függetlenül fordul elő, de a férfiaknál gyakrabban, mint a nőknél. A betegség súlyosságától függően a hallux rigidus négy szakaszra oszlik, amelyeket a növekedés képvisel fájdalom és korlátozott mozgás.
Fájdalom megszüntetése, enyhítése lehet ortopéd talpbetét megfelelő gördülő talpú ortopéd cipővel együttesen. Gördülő talpú ortopéd cipő gördüléskor tehermentesíti a lábat ezáltal enyhül, netán nem lesz feszítő fájdalom, így lassítva az öregujj (nagylábujj) ferdülést. Örökletes hajlam, valamint a metatarsophalangealis ízület lehetséges ok lehet. Hasonlóképpen szerepet játszhat a helytelen betöltés vagy túlterhelés is, illetve köszvény.
Kezelése lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerek, ortopéd  cipőbetétek megfelelő ortopéd cipőbe építve. Gördülő talpú ortopéd cipő gördüléskor tehermentesíti a lábat ezáltal enyhülhet a fájdalom. Javasolt kezelés Fizikoterápia. Ezek együttes alkalmazása segíthetnek az ízületek mobilitásának javításában.

Digitus malleus (kalapácsujjak)

A kalapácsujjak esetében a lábujjak alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a kalapács alakot. Kialakulása leggyakrabban a rosszul illeszkedő cipőre vezethető vissza, amely kényszerhelyzetben, kapaszkodó állásban tarja a lábujjakat. További tényező lehet a láb haránt-, illetve hosszboltozatának süllyedése is, hallux valgus (bütyök) kialakulása, illetve az elváltozás gyakori kísérője lehet egyéb szervrendszeri megbetegedéseknek, mint például a cukorbetegség, reumatológiai kórképek. 
Korai szakaszban konzervatív megoldásokkal kezelhető, mint a gyógytorna, ortopéd talpbetét megfelelő ortopéd cipőbe építve. Késői szakaszban műtét elutasítás esetén ortopéd cipő alkalmazása mely megakadályozza a kialakult kalapácsujjakon kialakuló felszíni elváltozásokat.

Exostosis calcaneus (sarkantyú)

A sarkantyú a sarokcsont csontkinövését jelenti a sarok talpi részén. Elég gyakori probléma, előfordulása 1lakosság körében 30-40 százalékos is lehet. Általában 40-60 éves korban alakul ki, de előfordulhat fiatalabbaknál is. Kialakulásának oka főként a rossz cipők miatt. Rossz cipők közé tartoznak a divataos alacsony sarkú, netán sarokmagasság nélküli torna és edzőcipők, strandpapucsok, mivel a sarokcsontra nehezedik szinte a teljes testsúly. Rossz hatással lehetnek a puha talpú lapos, puha kérgű cipők is és a magas testsúly közös eredménye.
Konzervatív kezelése lehet megfelelő sarokmagassággal rendelkező ortopéd cipő, illetve az ortopéd cipőbe épített sarokcsont tehermentesítő, mely a KABAHA ortopéd cipő talpaiban megtalálható. További kezelés lehet pihentetés, gyulladáscsökkentő szedése, illetve lézer vagy ultrahang terápia,

Haglund szindróma

Metetarsalgia (lábközéptáji fájdalom)

Valgus, varus calcaneus

Pes adductus (sarlóláb)

Pes excavatus (kivájt láb)